concrete.tectonics.architecture.ideas.inspiration.experiments

Design intent

VERTICAL ORIENTATION THE LANDSCAPE
The casting system of the climbing formwork envisages a horizontal orientated structure. The structure will resemble an undulating wall that meanders through the terrain of the great northern walks plateau. Like the plateau on which it rests, the structure will be horizontally oriented.

INDIVIDUAL PIECES THAT CREATE A WHOLE
The structure will consist of several individual wall sections, but will be perceived as a coherent structure. Like a band that ‘dips’ into the earth and arise further ahead. The coherence between the sections will be achieved by the their resembling appearance, a joined curvature of the overall structure as well as the design of the ‘dips’.

CULTIVATING  THE QUALITIES OF THE SITE
The structure creates new spaces and shelter as well as it accentuates the existing qualities of the site. The structures are places on either side of the trail of the great northern walk.  As people walk the trail from either direction there are the structure can be approached from either side.  The westerly entrance offers the most dramatic passage, whereas the eastern side is more accommodating and provides access to the higher level of the plateau.

The structure is oriented so that the view is visible from either entrance. The view is the attraction of the site and the outlook ahead is what guides you through the structure. The structure acts as a framing of the view, the framing and angle of the view changes continuously as you move through the structure. The widest outlook being when you a directly centered within the structure.

The western passage is perceived almost as a portal or a tunnel with the walls caving in at a height of 4 meters. It appears the trail is almost carving its way through the terrain, with the retaining wall defining the border between the natural and the cultivated space.

The larger space near the eastern access can acts as a shelter or a campsite for hikers and bypassers. The in closure provided by the curvature protects the area from strong winds and offer an area out of the sun. From this area it is possible to still enjoy the stunning view over the valley in a northwesterly direction. Also the plateau of the  retaining wall is accessible from this area,

EXPLORING THE POTENTIALS OF THE SYSTEM
Another aim of the structure is to showcase some of the potentials of the proposed system. Particular intersting is the the variations within sections the when structure is exposed to a terrain. When the structure is positioned across contours a change of the curvature is nesseary in the sectional design.

The coherence between the rise in the terrain and the curvature in the sections needs to be planed into the plan-design. If you need a steep curve in a certain section, it is necessary to make the structure climb to a higher terrain. Notice how the two smaller wall pieces incorporate and demonstrate opposite scenarios.

When using the formwork to cast a retaining wall you have less restrictions as the you are casting up against a surface and thereby only need one side of formwork. When the formwork is one-sided, the limitations from having to keep two sides the same length becomes irrelevant.

ISOLATED LOCATION
The structure will build along the great northern walk. The lack of machinery access and the remoteness of the site was the inspiration behind my initial investigation of the insitu-systems. It seemed somehow irrational to work be working towards an industrialized production if the elements would have to be helicoptered in place. The proposed flexible jumpformwork seems be the ideal way to deal with the remoteness of the site. The separable double-layered formwork is a lightweight construction, that doesn’t require heavy transport. The flexible inner membrane can be folded up and the rigid geometry can be handled separately.

THE HUMAN SCALE
The nature of the casting system is a faceted surface. The size of the basegeometry, and thereby the creasepattern is a balance between the facets being perceived as a pattern or as a shape. A to large subdivision can be alianating and out of touch with the human scale. A to small basegeomtry will be perceived as a pattern rather than a faceted shape. Because the formwork is casted on site, the scale of the formwork (and thereby the surface pattern) will be limited to what is physically manageable by a human. This part of the construction ensures that a relation to the human scale always will be present in the final structure. I envisage that the basegeometry of the formwork will be 200 x 300 cm, this is subdivided into 8 triangles.

ECOSTRUCTURE
The structure will be casted on site. The materials used will be a mixture of local earth from the site only added a minimum amount of concrete and water. The use of local and sitespecific materials emphezise the tie between the site and structure. Even though the form may be alien in its surounding, the materials used ensure a visual connection between the texture and colours of the site.

LIFE AS A RUIN
The using a earth instead of sand in the concrete mixture consequense that the structure are subject to erosion. In time the structure will decay back into nature. Time will enhance the structures consporance with the site, as the faceted surface slowly will erode to a smoother surface. In time nature will take over and the structure will evolve from the man-made destined creation to a ruin designed by nature.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s